In het zesde leerjaar van PAleiS houden wij al jaren een dagboek bij. Elke week is één leerling verantwoordelijk voor het verslag. Deze leerling heeft ook een fototoestel ter beschikking om belangrijke, grappige of andere gebeurtenissen op beeld vast te leggen.
Als voorbeeld start ik zelf met het verslag van de eerste week. Hopelijk lezen jullie het graag. :-)

Maandag twee september arriveer ik omstreeks 8u15 op de speelplaats. Bij de poort staan twee ballonnentoortsen en ligt de rode loper klaar om de leerlingen van PAleiS op vorstelijke wijze te ontvangen. Wanneer ze de schoolpoort binnenstappen worden ze ook nog eens gekroond. Het is duidelijk dat zij de belangrijkste personen zijn op onze school.

Onder het afdak staan grote cijfers die verwijzen naar de verschillende klassen. Ik heb vooral oog voor het cijfer 6 en de leerlingen die daar in de buurt vertoeven. Dat zijn de jongens en meisjes die dit schooljaar in ‘onze klas’ zullen zitten. Ik zeg ‘onze’ klas want juf Els en ik hebben een duobaan in 6.2.
Na het belsignaal en een korte verwelkoming van de directeur, juf Krista, stappen we richting speelweide voor een leuke foto met onze gekroonde hoofden. Juf Nele, de huisfotograaf van PAleiS, maakt van elk van ons een leuk portret. Ik ben benieuwd of ze goed gelukt zijn.

Dan is het tijd om naar ons klaslokaal te gaan. Onze klas ligt in de verste uithoek van de school. Als ook de leerlingen die niet op de opendeurdag aanwezig waren hun plaatsje uitgekozen hebben, gaan we naar binnen.

We starten met een korte kennismaking. In een kring zeggen we onze naam, voegen er een bijvoeglijk naamwoord en een beweging bij. Gelukkig heb ik wat huiswerk gemaakt en voor iedereen een bn. bedacht want de meeste leerlingen zijn op deze eerste september nog niet erg creatief om er zelf eentje te bedenken. Zo horen we: ‘lollige Lotte’, ‘rijpe Reizo’,  ‘evenwichtige Elise’, 'tomeloze Toon' en vele andere.

Daarna maken we een tekening van een gebeurtenis uit ons leven die de meesten nog niet kennen. Op de gang vertellen we ons verhaal bij de tekening. Bij de volgende beurt moeten we echter niet ons eigen verhaal maar het verhaal dat we net gehoord hebben vertellen.

Na de speeltijd verdelen we schrijfgerief, boeken en schriften. We noteren enkele dingen in de schoolagenda. Daarna laat ik de nieuwe lichting kennismaken met Magda & Dannie. Zij vormen de rode draad bij het opstellen van de klasregels.

Als de bel van de middagspeeltijd gaat, besef ik dat mijn maag al een tijdje aan het grommen is. De boterhammendozen worden tevoorschijn gehaald en lekker opgepeuzeld. Als we daarmee klaar zijn, stuur ik de meute leerlingen naar de speelplaats. De eerste voormiddag is om en het ijs is gebroken. Ik denk dat het een fijn schooljaar gaat worden met deze groep.

Namiddag ben ik vrij en neemt juf Els de klas over. Zij laat de klas aan een verjaardagskalender en een inlegblaadje voor de pennendoos knutselen.

Dinsdag is het meester-Koen-dag. Dat wil zeggen dat ik de ganse dag verantwoordelijk ben voor 6.2. Vandaag laat ik alle vakken die ik voor mijn rekening neem even de revue passeren. Na het gebed start ik de dag met wiskunde. Het is een herhalingsles waarin we de gekende leerstof van meetkunde wat opfrissen. Tijdens de spellingsles die daarop volgt, herhalen we woordjes uit de vorige leerjaren en maken we een oefendictee. Na de speeltijd is het tijd voor de les Frans. We herhalen de werkwoorden avoir en être en lezen de tekst van U21. In deze tekst maken we kennis met vier kinderen die op 1 september nieuw zijn in hun school. 

Namiddag is leuk. In de computerklas laat ik de leerlingen kennismaken met de website van meester Kwel. De leerlingen zien dat ze er een heleboel materiaal vinden om te oefenen of wat extra informatie krijgen bij verschillende vakken. We loggen ook even in op Google Drive en maken een account aan op Google Classroom. Dat wil ik dit schooljaar voor het eerst gebruiken. Hopelijk lukt het allemaal een beetje.
We sluiten de dag af met een gymles. Meester Jeroen laat ons samen bewegen met ons petekindje uit het eerste leerjaar. 

Over de woensdag kan ik niet veel vertellen, want dan zwaait juf Els de plak in 6.2. Ook op donderdag ben ik er maar twee lestijden. Ik geef de tweede les van spelling en we lezen de tekst en de woordjes van U21 nog eens.

Vrijdag heb ik weer enkele leuke dingen gepland. Tijdens de les van Frans spelen we een gezelschapsspel waarbij we de leerstof van het vijfde leerjaar nog wat herhalen. De les van WO over ‘ons verleden’ start ik met vijf vraagjes via Plickers. Op deze manier kan ik kort naar de voorkennis van mijn leerlingen peilen.

Namiddag is juf Els er weer en zij werkt samen met de leerlingen de verjaardagskalender en de inlegblaadjes af. Er zitten echte pareltjes tussen.

Zo, de eerste week zit erop. Het schooljaar is nu echt van start gegaan. Juf Els en ik hebben er zin in. Ik hoop dat de leerlingen hetzelfde gevoel hebben.

 

meester Koen

Naar het fotoalbum


agenda